vissza

A "legnőiesebb sportág" - EGY KIS TÖRTÉNELEM

A ritmikus gimnasztika kizárólag női sportág. Versenysporttá szervezése művészi torna néven, a Szovjetunióban kezdődött meg 1936-ban. A magyar csapat legnagyobb sikerét 1956-ban a Melbourne-i Olimpián érte el, aranyérmet nyertek az akkor még szertorna keretein belül szervezett versenyen. Ritmikus Sportgimnasztika elnevezést az 1973-as Rotterdami Világbajnokság után vette fel a sportág. Olimpián a sportág 1984-ben szerepelt egyéniben, majd 1996-tól az együttes kéziszercsapatok versenye is felkerült az olimpia műsorára. Nagy meglepetésre az első olimpiai aranyérmet a kanadai Lori Fung nyerte el. A méltán népszerű RSG (ritmikus sportgimnasztika), az 1998-as évtől kezdődően ritmikus gimnasztika néven szerepel. Célja a magasrendű mozgáskoordináció megteremtése, öt különböző kéziszer – labda, kötél, karika, buzogány, szalag – használatával. 1999-ben hazánk nagy sikerű Európa –bajnokságot rendezett.


A CSARNOK
A Nemzeti Tornaszövetség meghatározása szerint, a csarnok belmagasságának minimum 8 méternek kell lennie. A padló 13 x 13 méter nagyságú, melyet körülölel egy méteres szélességű biztonsági szőnyegkeret. A rugalmas, ugyanakkor stabil talaj képes ellenállni azoknak az energiáknak, melyeket a hirtelen és intenzíven tett mozdulatok gerjesztenek.
Minden gyakorlatot zene kísér. A zenének és a tornásznak egységet kell alkotniuk, kerülvén a spontán zenei aláfestést.


A KÖTÉL
A kötél általában kenderből vagy más szintetikus anyagból készül. Hosszúsága arányos a tornász magasságával.
A technikai gyakorlatokat lehet laza, illetve feszes kötéllel végezni, egy vagy két kézzel. A kötélnek  csomó van a végén.
A tornász és a kötél kapcsolata talán a leglobbanékonyabb, a többi kéziszerhez képest. A kötél gyakran olyan, mint egy kígyó, aki megtámadja, megragadja és körülöleli a tornászt. De a végén -  lobbanékonysággal, agilítással és egy kis elenganciával fűszerezve –  a tornász mindig legyőzi az ”ellenfelet”.A KARIKA
A karika, mely mindig fából, vagy műanyagból készül, belső átmérője 80 cm-től - 90 cm-ig terjed, súlya minimum 300 gramm. Ez általában egy merev és nem hajlítható tárgy.
A karika körülölel egy űrt. Ezt az űrt használják ki a tornászok, kik együtt mozognak a kör alakú formával. A karika használata nemcsak a jó fogást, hanem kiváló mozgás koordinációt is igényel. Kihasználva a karika alakját gurulhatunk, átbújhatunk, gördülhetünk, de akár át is sétálhatunk rajta.A LABDA
Gumiból vagy műanyagból készülhet, az átmérője 18 cm-től - 20 cm-ig terjed, súlya minimum 400 gramm. Az egyetlen eszköz melyet nem kell ”megmarkolni ”. Éppen ebben rejlik az finomsága, a test és a labda között tökéletes harmónia alakul ki. Látványos feldobásokkal ill. elkapásokkal lehet a gyakorlatot dinamikussá tenni.A BUZOGÁNY
A buzogányok fából vagy műanyagból készülnek, hosszúságuk 40 cm-től - 50 cm-ig terjednek, súlyuk darabonként 150 gramm. A tornász úgy használja a buzogányokat, hogy gyakorlat közben átgördülhet, átgurulhat  rajtuk és képes lehet minden egyéb asszimetrikus alakzat kialakítására, kombinálva a tornában nem megszokott elemekkel. A buzogánnyal végrehajtott gyakorlathoz rendkívül jó ritmusérzék, maximális koordináció és óramű pontosságú precizitás szükséges. A buzogányok különösen alkalmasak a mindkét kézzel egyformán ügyes tornászoknak.A SZALAG
A pálca / melynek átmérője 1 cm, hosszúsága 50 cm-től 60 cm-ig terjed / általában fából, bambusznádból, műanyagból illetve üvegszálból készül. A szalag rész általában szaténból  készül.  A súlya maxium 35 gramm, szélessége 4-6 cm közötti és nem lehet 6 méternél hosszabb.
A szalag hosszú és könnyed, melyet minden irányba eldobhatunk. Mindenféle rajzot megjeleníthetünk vele. Átrepítve a szőnyeg felett, mindenfajta alakzatot, ötletet megvalósíthatunk vele. A különböző méretű alakzatokat készíthetünk a ritmusok váltásával. Kígyókat, spirálokat,... stb. láthatunk a szalag feldobásából és ” reptetéséből ”.

szalag3.jpg (3192 bytes)


Történelem I Játék I Eredmények I Hírek I Fotók I Főlap

Vissza az LBS ECoNET Rt főlapra